میلگرد که به عنوان فولاد آرماتور و فولاد تقویت کننده نیز شناخته می شود، پروفیلی است با سطح مقطع دایرهای و توپُر. میلگرد، این محصول فولادی در بتن مسلح و سازه های بنایی برای تقویت و نگه داشتن بتن و افزایش مقاومت کششی آن استفاده می شود.
در بین مصالح ساختمانی بتن یکی از مقاوم ترین مواد به حساب می آید و به قدری قوی است که برای شکستن آن به نیروی بسیار زیادی نیاز است. اما مقاومت کششی و چرخشی بتن نسبتا ضعیف است و این موضوع در مناطق زلزله خیز اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. حال میلگردها برای جبران این مشکل مورد استفاده قرار می گیرند. با ریختهگری میلگرد در بتن، بتن می تواند بارهای کششی را تحمل کند، در نتیجه مقاومت کلی آن افزایش پیدا میکند. سایر ویژگی های مختلف این محصول عبارتند از:
میلگرد معمولا با استفاده از فولاد با عملکرد بالا تولید می شود. مواد تشکیل دهنده این محصول شامل آهن به همراه منگنز، کربن، گوگرد و فسفر می باشد. اولین مرحله برای ساخت این محصول فولادی تبدیل فولاد مذاب به شمش است. این مرحله از طریق دو روشِ استفاده از قالب آماده یا ریخته گری انجام می شود.
سپس شمش های تولیدی در این مرحله، کشیده می شوند و از نظر طولی افزایش می یابند که درنهایت شکلی استوانهای پیدا می کنند. مرحله تبدیل شمش به میلگرد در همه کارخانه ها با روش یکسان انجام نمی شود. بلکه هر کارخانه منوط به شرایط تولید و کارخانه، و نوع کاربرد میلگرد، این محصول را با یکی از روش های نورد گرم، نورد سرد، ترمکس (فناوری QST) و آلیاژ سازی (میکرو آلیاژی) تولید و به بازار عرضه میکند.
یکی از مهمترین نکته هایی که باید به آن توجه کنید شکل و ظاهر میلگرد می باشد. چراکه شکل ظاهری این محصول هم، مانند انواع قوطی پروفیل ها، در نوع کاربری آن تاثیر زیادی دارد. این محصول فولادی از لحاظ شکل ظاهر در سه نوع آجدار، ساده و کلاف فرآوری می شوند که در میان این 3 مدل میلگردهای ساده و آجدار بیشترین مصرف را دارند.
همچنین میلگردها از لحاظ نوع جنس به، میلگردهای میلگرد اروپایی (کربن، منگنز، سیلیکون، آلیاژی و غیره)، فولاد کربندار (میلگردهای پایه «سیاه»)، گالوانیزه، اپوکسی پوشش دادهشده، فایبرگلاس پلیمر و ضد زنگ دسته بندی می شوند. اما کاربرد هریک از مدل ها چیست؟
یکی از ضروری ترین مصالحی که در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود و با افزایش قیمت آن، هزینه ساخت و ساز نیز افزایش پیدا میکند، میلگرد می باشد. امروزه میلگردها از کف ساختمان گرفته تا ستون ها و… کاربرد دارند. و همانطور که گفتیم استفاده از میلگرد در بتن باعث می شود سازه در برابر نیروی کششی و به ویژه در برابر زلزله مقاومت بالاتری پیدا کند.
به همین منظور برای افزایش استحکام کششی و پیچشی بتن، بیشتر از مدل آجدار استفاده می شود. زیرا وجود آج به جلوگیری از لیز خوردن آن در داخل بتن کمک میکند. در نتیجه احتمال آسیب و شکستگی در سازه تا حد زیادی کاهش پیدا می یابد. اما کاربرد های دیگر میلگرد چیست؟
مساله مهم بعدی که کاربرد میلگردها را تعیین میکند، ضخامت آنها می باشد. میلگردها با ضخامت های 8، 10، 12، 14، 16، 18، 20، 22، 25، 28 . 32 تولید می شوند. با اینکه کاربرد اصلی میلگرد برای افزایش مقاومت بتن می باشد، اما هریک از این مواردی که ذکر کردیم در زمان خرید اهمیت زیادی دارند. حال اگر برای خرید این محصول نیاز به مشاوره دارید با کارشناسان آریا فلز صبا تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید این محصول را با بهرین قیمت از این شرکت خریداری کنید.
نوع دیگری از میلگردهاست که طی فرآیندی، سطح آن صیقل داده می شود. این نوع میلگرد، علاوه بر مصارف ساختمان سازی، برای مصارف تزیینی هم استفاده می شود.
بستگی به نوع کاربری آن دارد. به طور مثال میلگرد نورد سرد برای استفاده در مناطق زلزلهخیز مناسب نیست؛ زیرا شکل پذیری و مقاومت کششی کمتری نسبت به سایر روشهای تولید دارد.
این دسته بندی براساس استاندارد تولید روسی صورت می گیرد. به این شکل که میلگردهای گروه A1 که از جنس فولاد نرم و به شکل صاف هستند، میلگرد A3 دارای آج جناقی (۷ و ۸) است ولی میلگرد A2 داری آج مارپیچ است.